top of page
  • Writer's pictureLabirint Maribor

Sodobni svet deli vreme na slabo in dobro.

Letošnja pomlad je bila precej kisla. In tudi pretekli vikend, smo bili pred izzivom, kako se soočiti z dežjem. Kot, da nam je vreme po volji samo v točno določeni obliki, po možnosti sončno in toplo, ne prevroče... In ko tako poveličujemo in čakamo na tiso pravo, kaj vse zamudimo...


Pa kako se pogovarjamo o vremenu, pogosto se niti ne zavedamo, kako močne so naše besede in kakšen vpliv imajo. Na primer z otroci. Poskusite se samo poslušati kako govorite o dežju. In koliko časa preživimo doma, samo zaradi slabe vremenske napovedi.


Pozitivne besede vodijo do pozitivnih asociacij, z besedami lahko spreminjamo naš odnos, pogled in razpoloženje.


”Fake it until you make it.” Pretvarjajte se, dokler ne osvojite, pravi angleški rek. Vredno se je potruditi. Lahko se zgodi, da res ne marate hoje po dežju, a morda boste morali samo opustiti nekaj predsotkov in dopustiti, da vam postane všeč.

Tukaj je nekaj napotkov za spreminjanje našega odnosa do vremena;


  • Zabeležite notranji dialog glede vremena. Kako opazujem vreme, s čim ga povezujem, ko se počutim?

  • Če ne morete reči nekaj pozitivnega, ne rečite ničesar. Odstranite negativne komentarje o vremenu.

  • Uporabite nevtralen ali pozitiven jezik o vremenu. "Wow, izgleda, da ste se odlično zabavali, ko ste skakali po lužah.", "Dež je tako osvežujoč.”

  • Uporabite opisni, znanstveni jezik, bodite nevtralni opazovalec, uporabite vreme za gradnjo besedišča, »lahko občutite lahek vetrič«, »veter prihaja iz severa«, »poglejte oblak Cirus«.

  • Preoblikovanje! V vseh vremenskih razmerah poiščite pozitivne strani. Če dežuje "Lahko se sprehodimo v škornjih in skačemo po lužah", če je hladno "Poglejmo, če so luže zamrznile", res je, da je skoraj vseh vremenske razmerah nekaj pozitivnega. Osredotočite se na manj negativne podrobnosti.

  • Če naši otroci uporabljajo negativni jezik, jim pomagajte, da ga preoblikujejo.

  • Bodite pozorni na ton. Ton je prav tako pomemben kot besede.

  • Odkrijte več, če uporabljamo pozitivni jezik, se bomo bolje počutili. Imamo lahko pozitivno povezavo s hladnim, mokrim vremenom in umazanijo in blatom!

  • Pogovarjajte se z drugimi, če se vam zdi, da uporabljajo negativni jezik okoli vremena, zlasti družinskimi člani, ali so pripravljeni spremeniti svoj jezik vsaj takrat, ko so z otroki.

  • ”Fake it until you make it.” Pretvarjajte se, dokler ne osvojite, pravi angleški rek. Vredno se je potruditi. Lahko se zgodi, da res ne marate hoje po dežju, a morda boste morali samo opustiti nekaj predsotkov in se potruditi, morda vam postane všeč.

Naši otroci preživijo toliko časa v naši oskrbi, naš odnos in jezik se resnično zrcali. Če želimo, da uživajo v vseh vrstah vremena in vseh vrstah raziskovanja, je dar pozitivnega jezika fantastičen korak naprej! In saj veste, ne obstaja slabo vreme, samo neprimerna obutev in obleka.

Avtor: Nataša Drozg



518 views
bottom of page